فواید و گیاه شناسی نخود
فواید و گیاه شناسی نخود
کلیات گیاه شناسینام دیگر نخود، لوبیای گاربانزو( garbanzo bean ) می باشد. نخودفرنگی، عدس و نخود بصورت یکسال در میان و چرخشی با گندم و جو در یک زمین زراعتی کشت می شوند و از خانواده حبوباتی است که بلندی بوته آن به حدود 30 سانتیمتر می رسد. این حالت چرخشی باعث تقویت و تجدید نیتروژن در خاک می شود و دیگر نیازی به استفاده از کود نخواهد بود.
ساقه این گیاه پوشیده از تارهای غده ای است. برگهای آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچک و دندانه دار می باشد. گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بطور تک تک بر روی ساقه قرار درد. میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک، متورم و نوک تیز به طول 2 تا 3 سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار درد .
معمولاً نخود در زمین های حاشیه بین النهرین و مدیترانه شرقی کشت می شد و از آنجا به هند و سایر نقاط آسیای شرقی گسترش یافت.
نکات تغذیه ای
نخود نیز مانند سایر حبوبات، فیبر بالایی دارد. فیبر محلول مانند یک برس زبر، سیستم گوارشی را پاک می کند. این نوع فیبر، گلوکز(قند) و کلسترول خون را کاهش می دهد. همچنین نیاز به انسولین را در افراد دیابتی کم می کند.
در بین گروههای غذایی؛ نخود، عدس و نخود فرنگی، پروتئین، کلسیم و آهن را به مقدار کافی و لازم برای رفع نیاز بدن فراهم می کنند. نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا و پر مصرف است
ترکیبات شیمیایی:
در صد گرم نخود مواد زیر موجود است :
آب 10 گرم
پروتئین 20 گرم
نشاسته 155 گرم
کلسیم 150 میلی گرم
فسفر 35 میلی گرم
آهن 7 میلی گرم
سدیم 25 میلی گرم
پتاسیم 780 میلی گرم
ویتامین آ 50 واحد
ویتامین ب 1 0/3 واحد
ویتامین ب 2 0/15واحد
ویتامین ب 3 2 میلی گرم
مواد روغنی 5 گرم
نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمی ارسنیک، اسید اگزالیک، اسید استیک و اسید مالیک و املاح کمیابی نظیر بر، لیتیوم و مس است. ضمنا دارای موادی مانند لسیتین، گالاکتان، ساکاروز، دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد
خواص داروئی:
نخود بعلت دارا بودن اسید های آمینه مختلف، ویتامین ها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است
1)نخود کمی ملین است
2)نخود اثر ادرار آور و قاعده آور درد
3)نخود کرم کش است. می توانید نخود را یک شب در سرکه خیس کرده و صبح ناشتا میل نمایند، و در آن روز غذاى دیگرى نخورید، کرم معده را خواهد کشت.
4)برای برطرف کردن درد سینه وریه باید نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
5)روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید
6)روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا می دهد .
7)روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
8)روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است
9)افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند
10) نخود را می توان برای درمان زردی بکار برد
11)نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است
12)نخود را بصورت ضماد در آورید و روی زخم های چرکین بگذارید این ضماد زخم ها را آنها را باز کرده و الیتام می دهد . این ضماد را می توانید با عسل هم برای زخم ها استفاده کنید.
13)یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتیئن های گیاهی، ویتامین ها و مواد معدنی است هموس می باشد که در کشورهای عربی جزء غذاهای اصلی آنهاست. گیاه خواران هموس را جانشین گوشت می کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود
نکته : .نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بی شماری که دارد، نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .
+ نوشته شده در پنجشنبه ۲ تیر ۱۳۹۰ ساعت ۲:۳۱ ب.ظ توسط ورمزیاریان
|
این وبلاگ به منظور ارائه مطالب در زمینه گیاهان زراعی و کمک به کسانی که در این زمینه فعالیت دارند درست شده و در این زمینه فعالیت می کند